Keilailun säännöt

Oletko jo kokeillut keilausta? Keilaus ei lajina ole mikään erityisen monimutkainen, mutta siitä löytyy kuitenkin muutamia perussääntöjä, jotka harrastajan on syytä tietää lajia kokeillessaan. Ideana lajissa on heittää keilapallo kohti keilaradan päässä olevia keiloja. Pisteitä keilaaja saa sen mukaan, kuinka monta keilaa hän onnistuu kaatamaan omalla vuorollaan. Ideana on muodostaa ikään kuin ketjureaktio, jotta yksi keila kaataisi toisen ja tällöin mahdollisimman moni keila kaatuisi keilaajan kannalta onnistuneesti. Tällöin keilaaja onnistuu saamaan mahdollisimman paljon pisteitä vuorollaan.

Pistelasku

Jokaisesta kaadetusta keilasta saa lähtökohtaisesti yhden pisteen. Mikäli kuitenkin keilaaja onnistuu vuorollaan kaatamaan kaikki keilat, saa keilaaja vuorostaan 10 pistettä sekä kahden seuraavan heiton pisteet. Mikäli keilaaja kaataa toisella yrityksellään ensimmäisestä heitosta pystyyn jääneet keilat, saa hän heitostaan ne pisteet ja seuraavan heiton pisteet. Niin sanottuja ruutuja, joista kaksi peräkkäistä heittoa koostuvat, on keilauksessa 10. Viimeiseen ruutuun keilaaja voi kuitenkin heittää peräti kolme kertaa, mikäli hän onnistuu kaatamaan kaikki keilat ruudun kahden ensimmäisen heiton aikana.

Keilauksessa on myös käytössä erityset keilauskengät. Ne on yleensä valmistettu siten, että kengän päkiä on liukasta nahkaa, joka helpottaa vauhdinotossa. Kengän kantaosa taas on kumia, joka helpottaa pysähtymistä, jolloin vauhdinotto on huomattavasti helpompaa, sillä kenkä mahdollistaa oikeanlaisen liikeradan heiton aikana.

Maksimipistemäärä keilauksessa on 300 pistettä. Tämän keilaaja voi saavuttaa siten, että hän onnistuu kaatamaan kaikki keilat ensimmäisellä heitolla yhden pelikierroksen aikana. Tämä on kuitenkin äärimmäisen harvinaista. Itse peruspistelasku on keilauksessa varsin yksinkertaista, ja aloitteleva keilaaja oppii laskutavan varsin nopeasti. Luonnollisesti korkeammalle tasolle mennessä laji on täynnä mitä ihmeellisimpiä sääntöjä lähtien pukeutumisesta ja kengistä, mutta perusharrastaja saa lajista jo paljon irti tietäessään pistelaskun ja muutamat yksinkertaiset perussäännöt.

Laji on perusteiltaan hyvin yksinkertainen ja jo muutamalla pelikerralla uusi harrastaja pääsee hyvin sisälle lajin kiemuroihin. Tule avoimin mielin tutustumaan tämän lajin saloihin. Ammattimainen henkilökuntamme opastaa mielellään uuden harrastajan kohti lajin saloja. Keilaus on upea laji, varo kuitenkin jäämästä koukkuun!

Tervetuloa keilaamaan Järvenpään keilahalliin!